Bevrijdingsdag 2024

Op 5 mei werden de kindervrijmarkt in de Terweeweg en zijstraten en braderie in de Kempenaerstraat gehouden. De organisatie hiervan wordt verzorgd door de Oranjevereniging met assistentie van de scoutingverenigingen. Op het parkeerterrein aan de Lijtweg stond traditioneel de kermis opgesteld. Het goede weer trok vele Oegstgeestenaren en bezoekers uit de regio.

Op de hoek Hofdijck/Terweeweg, naast de Shell-pomp, stond een Amerikaanse gerestaureerde leger-jeep uit de Tweede Wereldoorlog. Eigenaar Jan Tazelaar met vader en neef en Caroline van Tongeren van Comité Herdenken en Vieren met haar dochters, hadden zich gekleed in jaren ’40 kleding. Gezamenlijk vormden zij een verwijzing naar de reden waarom bevrijdingsdag gevierd wordt; op 5 mei 1945 trad de capitulatie van nazi-Duitsland in werking. Nederland werd bevrijd door Britse, Canadese, Amerikaanse en Poolse militairen.

Bij Hotel de Wereld in Wageningen werd 79 jaar geleden de capitulatie getekend. In de nacht van 4 op 5 mei kwamen daar loopgroepen uit het 107 gemeenten, waaronder Oegstgeest, samen. De lopers namen met hun fakkels het bevrijdingsvuur mee naar hun eigen gemeenten. Ze liepen in estafette, waarbij tussendoor uitgerust kan worden in de auto. In de loop van de ochtend kwamen negen estafettelopers in Oegstgeest aan. Ze werden in het Bos van Wijckerslooth opgewacht door wethouder Tim van Tongeren. Hij nam de fakkel in ontvangst en stak er een kaars in een lantaarn mee aan. Daarna plaatsten de lopers bloemen en een kaars in een lantaarn bij de oorlogsgraven bij het Groene Kerkje en het Halifaxmonument.