Halifax-herdenking 2024

Vlag en Piper aan Halifax herdenking toegevoegd
In de avond van 23 mei werd aan de Kleyn Proffijtlaan de jaarlijkse Halifax herdenking gehouden in aanwezigheid van Wethouder Tim van Tongeren. Daarbij werden zeven Engelse en Canadese vliegers herdacht. Zij werden in de nacht van 23 op 24 mei 1943 door een Duits toestel beschoten en hebben getracht een noodlanding te maken. Die liep fataal af doordat de grond te zacht was. De neus en vleugels van het toestel boorden zich in de grond.

Bij aanvang van de ceremonie klonk vanuit de Louise Couperuslaan doedelzakmuziek. Bij Britse en Canadese oorlogsherdenkingen is de aanwezigheid van een doedelzakspeler, een Piper, gebruikelijk. Het jongste lid van de Oegstgeester band ‘Red Rose of Lochbuie’ speelde ‘The Flowers of the forrest’. Dit is ook bij de begrafenis van Koningin Elisabeth gespeeld. De muziek klonk eerst zacht in de verte om vervolgens aan te zwellen toen de Piper de Kleyn Proffijtlaan bereikte.

Mevrouw van Tongeren hield een toespraak waarin zij benadrukte dat de verhalen over de oorlog, waarvan het Halifax verhaal er slecht één van velen is, doorverteld moeten worden.  Die verhalen helpen om bewust te blijven dat vrede en vrijheid ook vandaag de dag bewaakt moeten worden. Dat ‘bewaken’ gebeurt in kleine en grote keuzes die iedereen maakt. Zij bedankte de gemeente voor het prachtig opknappen van het monument dat in 2009 is geplaatst. Haar dochters lazen de namen van de slachtoffers en het gedicht ‘For the fallen’ van Laurence Binyon voor.

De Veteranen Oegstgeest hebben de vlag met het embleem van het 51 squadron aangeschaft. De zeven vliegers behoorden tot dit onderdeel van de Royal Air Force (RAF). Na plaatsing hebben zij de vlag een saluut gebracht. Hierna hebben alle aanwezigen twee minuten stilte gehouden.

Daarna speelde de Piper ‘Sleep Deary, sleep’, waarbij hij weg liep van het monument en de muziek langzaam wegstierf. Aan aanwezigen werd gelegenheid gegeven bloemen te leggen en een moment stil te staan. Langs de kant van de weg stonden drie jeeps uit de Tweede Wereldoorlog opgesteld. Deze zijn gerestaureerd en worden dankzij grote inzet van de eigenaren, rijdend gehouden. Deze verwijzing naar het militaire verleden van de slachtoffers mocht zich verheugen op warme belangstelling.