Aangepaste Herdenkingen op 4 mei 2020

Op 4 mei 2020 kon er, in verband met de door de overheid opgelegde corona maatregelen, helaas geen herdenkingsceremonie in het Bos van Wijckerslooth plaatsvinden. Op die dag hadden wij ook de geallieerde militairen willen herdenken.
Inplaats daarvan hebben wij als leden van het Comité Herdenken en Vieren bloemen gelegd bij het gedenkteken in het Bos van Wijckerslooth, de oorlogsgraven bij het Groene Kerkje en het Halifax-monument in Haaswijk.

Vol goede moed en met veel nieuwe ideeën was ons onlangs opgerichte comité Herdenken en Vieren druk bezig een mooi programma neer te zetten voor 4 mei a.s..

Ons programma was voor het grootste gedeelte klaar. De sprekers waren begonnen met het schrijven aan hun speech, leerlingen van De Lichtwijzer wilden de gedichten voordragen, de koperblazers waren gereed, het erecouloir zou verzorgd worden door de Derja’s. Kortom het was vooral nog een kwestie van de laatste puntjes op de i. Dit jaar moest bijzonder worden, aangezien de oorlog precies 75 jaar achter ons ligt.

En niet alleen zou er een herdenking plaatsvinden om 20.00 uur in het Bos van Wijckerslooth. Ook was het plan om  ’s middags bloemen neer te leggen op de graven van de geallieerden bij het Groene Kerkje en daarna een bezoek te brengen aan het Halifaxmonument voor een kleine ceremonie aldaar. Voorafgaand aan de herdenking in het Bos van Wijckerslooth zou in de Regenboogkerk een bijeenkomst plaatsvinden met een prachtig koor en zouden alle oorlogsslachtoffers herdacht worden.

Helaas loopt het allemaal anders. De Overheid heeft moeten besluiten, dat alle evenementen en bijeenkomsten tot 1 juni niet door kunnen gaan. De eerder gestelde ondergrens van 100 personen telt niet meer.

De Nationale Herdenking zal wel landelijk georganiseerd worden, zij het in sobere vorm en op televisie uitgezonden worden, zodat we toch met z’n allen om 20.00 uur 2 minuten stil kunnen staan bij de Nederlandse oorlogsslachtoffers, burgers en militairen die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar dan ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord, sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog en daarna in oorlogssituaties en vredesoperaties.

Met vriendelijke groet,
Linda van der Zon- Bronsgeest
Voorzitter Comité Herdenken en Vieren