Waardige Dodenherdenking op 4 mei 2023

Eerst hebben wij als leden van het Comité Herdenken en Vieren met de Veteranen bloemen gelegd bij de graven van geallieerde militairen en verzetsstrijders. Dit gebeurde bij het Groene Kerkje, de RK begraafplaats bij de St. Wilibrordkerk en het Halifax-monument in Haaswijk.

Om 18.00 uur vond een Herdenkingsbijeenkomst in het Dorpscentrum plaats. Wij stonden stil bij alle oorlogsslachtoffers die ten gevolge van WOII het leven lieten om ons te bevrijden. De namen van geallieerde gevallenen, verzetsstrijders en Joodse slachtoffers werden voorgelezen.
De spreker tijdens deze herdenking was Inez Schelfhout van ARQ Centrum 45 in Oegstgeest. Zij ging in haar voordracht in op de gevolgen van oorlogsgeweld van generatie op generatie. Het koor Via Regalis zong Abide with me en andere liederen die pasten bij de inhoud en de sfeer van de bijeenkomst. Rosalie Kepinski droeg haar zelfgeschreven gedicht De sterren voor.

In het Bos van Wijckerslooth herdachten wij om 19:45 de Nederlandse oorlogsslachtoffers: burgers en militairen, die in het Koninkrijk der Nederlanden en waar ook ter wereld sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog en daarna in oorlogssituaties en vredesoperaties, hun leven voor de vrijheid hebben gegeven.
De scoutinggroep Shawano’s verzorgden het erecouloir en de taptoe wordt geblazen door Franciscusband Leiden.
De spreker bij de Nationale Herdenking was minister Karien van Gennip. In haar overdenking Leven met oorlog wees zij er op dat vrijheid niet vanzelfsprekend is, maar onder druk staat. Voor ons, die in vrede mogen leven, is er elke dag die vraag: wat is ‘nooit meer oorlog’ ons waard? Wat is onze vrijheid ons waard? Want vrijheid is niet vanzelfsprekend. En vrede is zo veel meer dan de afwezigheid van oorlog.
Lizz Hartman was de schrijfster van het gedicht Fluisteringen en haar neef Thomas Hartman droeg het voor.

 

Na de Taptoe, twee minuten stilte, het Wilhelmus en het leggen van kransen en bloemen werd de druk bezochte bijeenkomst afgesloten. De herdenking sloot af met een inloop in het Dorpscentrum met gelegenheid om na te praten.