Jan Bunschoten (geboren op 26 september 1911 in Zonnemaire) was een Nederlandse verzetsstrijder en beroepsmilitair die tijdens de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol speelde in het verzet tegen de Duitse bezetter.
Militaire loopbaan en verzetsactiviteiten
Na zijn opleiding aan de Koninklijke Militaire Academie werd Bunschoten in 1933 benoemd tot tweede luitenant bij het Wapen der Artillerie. Tijdens de Duitse invasie in mei 1940 diende hij als eerste luitenant en nam hij actief deel aan de verdediging van Nederland. Na de capitulatie werd hij krijgsgevangen genomen, maar keerde medio 1940 terug naar Nederland. Daar vervolgde hij zijn studie aan de Technische Universiteit Delft en raakte betrokken bij het verzet. Hij had de wens om als militair de strijd tegen de bezetter voort te zetten, bij voorkeur vanuit Engeland. Begin 1941 waren er plannen om met een groep de oversteek naar Engeland te maken, maar deze mislukten vanwege arrestaties binnen de groep .
Arrestatie en gevangenschapIn het voorjaar van 1942 werd Bunschoten gearresteerd op verdenking van lidmaatschap van de Ordedienst (OD) en het verbergen van een persoon die door de Nederlandse politie werd gezocht. Na zijn arrestatie werd hij opgesloten in het Oranjehotel en later overgebracht naar Kamp Amersfoort. Op 11 april 1942 werd hij samen met een grote groep OD-verdachten veroordeeld door het Feldgericht. Sommigen werden geëxecuteerd, anderen, waaronder Bunschoten, werden gedeporteerd naar concentratiekampen.
Overlijden en herdenking
Bunschoten werd uiteindelijk naar concentratiekamp Dachau gedeporteerd, waar hij op 30 maart 1945 overleed. Hij wordt herdacht op de Erelijst van Gevallenen 1940-1945. Na de oorlog werd hij in 1955 herbegraven op het Nationaal Ereveld Loenen.
Verbondenheid met Oegstgeest
Tijdens de oorlog woonde Bunschoten in Oegstgeest, aan Emmalaan 30. Hij wordt lokaal herdacht als een van de inwoners die het leven lieten vanwege hun verzetsactiviteiten. Zijn naam staat vermeld op het monument in het Bos van Wijckerslooth. Jan Bunschoten’s moedige inzet en uiteindelijke offer zijn blijvende herinneringen aan de strijd voor vrijheid tijdens de Tweede Wereldoorlog.