Willem Frederik Stokhuijzen

Pieter Vromans

Wim Stokhuijzen, geboren op 11 juni 1926 in Leiden, is net van de HBS (nu het VWO) en woont nog bij zijn ouders in Leiden. Piet Vromans is daar op 19 juni 1922 ook geboren maar woont nu in Zoeterwoude. Hij is in Den Haag controleur bij Van Gend & Loos, het toenmalige expeditiebedrijf. Ze zitten allebei in de verzetsgroep waarvan ook Piet van Manen (zie Van Manen) deel uitmaakt. Met name de wat oudere Vromans heeft zich in het verzetswerk in Leiden en omgeving zeer verdienstelijk gemaakt. Ze werkten aan het drukken en verspreiden van het illegale blad ‘Het dagelijks nieuws’, het vervoeren van stof voor BS-uniformen, het transporteren van stenguns naar plaatsen waar aan toekomstige BS’ers wapeninstructie werd gegeven, enzovoort.

Begin september 1944 slaat het noodloot toe. De verzetsgroep is bijeen ten huize van de familie Van Manen. Als gevolg van verraad door een overbuurman wordt dit adres overvallen door de Landwacht, de gehate, een jaar eerder opgerichte hulppolitie die voornamelijk uit NSB’ers bestaat en spottend ‘Jan Hagel’ wordt genoemd. De meeste aanwezigen ontsnappen, maar Vromans en Stokhuijzen worden gevangen genomen. De Landwacht draagt hen over aan de Duitse Sicherheitspolizei. Als die op 9 september met hen klaar is, nemen een paar Polizeibeamten hen in de auto mee. Via de Rijnsburgerweg gaat het richting Oegstgeest. Bij de Warmonderweg slaan ze rechtsaf, zoekend naar een stille plek. Daar ergens stopt de auto, allen stappen uit. Vromans en Stokhuijzen worden gedwongen voor de Duitsers uit te lopen, richting Warmonderhek. Bij een toegangshek opzij van de weg schieten de Duitsers hen in de rug dood. ‘Auf der Flucht erschossen’, liegen zij op het formulier.

Piet Vromans.

 Teraardebestelling  

Pieter Vromans wordt aanvankelijk begraven in Leiderdorp, maar op 17 september 1965 worden zijn stoffelijke resten overgebracht naar het Ereveld Loenen.

De bescheiden grafsteen van Piet Vromans in Loenen.

 

 

 

Rechts: Het familiegraf van de familie Stokhuijzen.

Willem Frederik Stokhuijzen wordt op 14 september 1944 begraven bij het Groene Kerkje, vlak bij Piet Maaskant. Op zijn grafsteen staat: ‘Wim stierf voor vaderland, vrijheid en recht’.