Bevrijdingsdag op 5 mei 2023

Op 5 mei werden de inmiddels traditionele kindervrijmarkt en braderie gehouden in Oegstgeest. De Oranjevereniging had de avond ervoor, samen met de scoutingverenigingen, alle vakken ingetekend en genummerd, zodat kinderen alleen nog hun plekje hoefden op te zoeken dat hen was toegewezen. Op de hoek Hofdijck/Terweeweg, naast de Shell-pomp, stonden 3 leger jeeps met daarbij de bestuurders in legerkleding. Caroline van Tongeren had samen met haar dochters zich in jaren ’40 kleding gestoken om het een authentiek tintje te geven, hetgeen aardig gelukt was.

Bij Hotel de Wereld in Wageningen zijn in de nacht van 4 op 5 mei bijna 100 loopgroepen uit het hele land samengekomen. De lopers namen met hun fakkels het bevrijdingsvuur mee naar hun eigen gemeenten. Ze liepen in estafette, waarbij tussendoor uitgerust kan worden in de auto.
Rond 11.00 uur kwamen de estafettelopers in Oegstgeest aan. Ze werden in het Bos van Wijckerslooth opgewacht door wethouder Elfred Bus, Barbera Hermans-Groen (Stichting Veteranen Oegstgeest) en vele belangstellenden. Wethouder Elfred Bus nam de fakkel in ontvangst en stak er een kaars in een lantaarn mee aan. Daarna legden de lopers bloemen en een kaars in een lantaarn bij de oorlogsgraven bij het Groene Kerkje en het Halifaxmonument gebracht.